Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Uluslararası Sağlık Bilimlerinde Disiplinler Arası Etkileşim Dergisi’ne gönderilen ve dergide yayınlanan makalelerden hiçbir ücret talep edilmemektedir. Dergide yayınlanan makaleler için yazarlara veya üçüncü kişilere telif ücreti ödenmemektedir. Yazarların kimlik bilgileri ve e-posta adresleri hiçbir şekilde başka amaçlar için kullanılmamaktadır.

Derginin yayın ve editöryal süreçleri yürütülürken Uluslararası Tıp Dergileri Editörler Kurulu yönergesi esas alınmaktadır. Dergi, bilimsel süreli yayınların şeffaflık ve mükemmellik ilkelerine uygun hareket etmektedir.

Tüm yazarlar dergimize göndermiş oldukları çalışmalardan sorumlu ve yükümlüdür. Bir çalışmanın yayın için kabul edilmesinde en önemli kriterler özgünlük, yüksek bilimsel kalite ve alıntı potansiyelinin varlığıdır. Oluşabilecek etik, hukuki ve diğer sorunlarda tüm yükümlülük tek taraflı olarak yazarlara aittir. Uluslararası Sağlık Bilimlerinde Disiplinler Arası Etkileşim Dergisi bu tip olumsuzluklar karşısındaki tüm hukuki ve diğer haklarını saklı tutar. Dergimize gönderilen çalışmaların daha önce bir başka dergide yayınlanmamış olması şartı aramaktadır. Bir kongrede tebliğ edilmiş ve özeti yayınlanmış çalışmalar organizasyonun adı, yeri ve tarihi belirtilmek şartı ile kabul edilebilir.

Sayın katılımcılar uygulama, araştırma ve vaka “İNSAN, HAYVAN, ÇEVRE ve DİĞER MATERYAL” çalışmalarına ilişkin hazırlanan bilimsel çalışmalarda mutlaka “ETİK KURUL ve KURUM İZNİ” alınmak zorundadır. Bu zorunluluk tüm çalışmalar için geçerlidir. Derleme çalışmaları ve etik kurul gerektirmeyen çalışmalar için böyle bir zorunluluk söz konusu değildir. Tezlerden üretilen çalışmalarda mutlaka ilgili tez danışmanının ismi yine çalışmada ikinci yazar olarak yer almak zorundadır. Tezlerden üretilen çalışmalarda mutlaka danışman onayının alınmış ve çalışmada ilgili danışmanın isminin yer alması gereklidir. Bu konuda tüm katılımcılar göndermiş olduğu çalışmalar üzerinde sorumludur ve yükümlüdür. Oluşabilecek hukuki ve diğer sorunlarda tüm yükümlülük tek taraflı olarak sisteme yayını ve çalışmayı yükleyen yazar tarafına aittir. Uluslararası Sağlık Bilimlerinde Disiplinler Arası Etkileşim Dergisi bu tip olumsuzluklar karşısındaki tüm hukuki ve diğer haklarını saklı tutar.

Dergimize gönderilen tüm yazılar intihal tespit etme programı (iThenticate vd..) ile değerlendirilmeli ve benzerlik oranının %25 ve altı olması gerekmektedir. Bu benzerlik raporu da sisteme yüklenmelidir.

Derginin Yayın Kurulu, tüm itirazları Yayın Etik Komitesi (COPE) kuralları çerçevesinde ele alır. Bu gibi durumlarda, yazarlar temyiz ve şikayetleri ile ilgili olarak yayın kuruluyla doğrudan iletişime geçmelidir. Gerektiğinde, dahili olarak çözülemeyen sorunları çözmek için bir ombudsman atanabilir. Baş Editör, tüm temyiz ve şikayetler için karar verme sürecindeki nihai otoritedir.

Yazarlar, Uluslararası Sağlık Bilimlerinde Disiplinler Arası Etkileşim Dergisi’ne bir makale gönderirken makalelerinin telif hakkını dergiye vermeyi kabul etmiş sayılır. Eğer yazarın çalışmasının basılması reddedilirse, yazının telif hakkı yazarlara geri verilmiş sayılır.

Uluslararası Sağlık Bilimlerinde Disiplinler Arası Etkileşim Dergisi’ne gönderilen her makale, adı geçen yazarların tümünün imzaladığı yayın hakları devir formu ile birlikte dergi yayın şablonuna uygun olarak gönderilmelidir. Gönderilmesi gereken zorunlu belgelere https://www.sabdeb.org adresinden ulaşılabilir.

Şekiller, tablolar veya hem basılı hem de elektronik formatlardaki diğer materyaller de dahil olmak üzere başka kaynaklardan alınan içeriği kullanan yazarların telif hakkı sahibinden izin almaları gerekir. Bu husustaki hukuki, mali ve cezai sorumluluk yazarlara aittir. Uluslararası Sağlık Bilimlerinde Disiplinler Arası Etkileşim Dergisi’nde yayınlanan yazılarda belirtilen ifadeler veya görüşler yazarlara aittir. Editörler, editörler kurulu ve yayıncı, bu yazılar için herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir. Yayınlanan içerikle ilgili nihai sorumluluk yazarlara aittir. Ön kontrol aşamasında düzeltme istenen makaleler için 15 gün, değerlendirme sonrası düzeltme istenen makaleler için 30 gün süre verilir, bu sürelerin aşılması halinde makale reddedilir.

Linkler